Duurzame Dutch Grand Prix, duurzaam afvalmanagement

Duurzame Dutch Grand Prix, duurzaam afvalmanagement

Duurzame Dutch Grand Prix, duurzaam afvalmanagement

2 september 2022 - In september reizen drie dagen lang duizenden racefans naar het Circuit in Zandvoort voor de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix. De Dutch Grand Prix heeft de ambitie om de duurzaamste race van de Formule 1-kalender te worden. Bnext.nl heeft daarom een duurzaam afvalmanagement plan opgesteld met slimme oplossingen die het circuit en de directe omgeving schoon houden.

Afvalhubs op locatie

De afgelopen weken heeft Bnext.nl tijdens de opbouwperiode 5 afvalhubs gecreëerd ter plaatse, waar het productieteam afval bij de bron kan scheiden. Daardoor is er een gescheiden afvoer van B-hout (hout dat geverfd, gelakt en/of verlijmd is), bouw- en sloopafval, bedrijfsafval, papier en karton en chemisch afval mogelijk. 

Tijdens het evenement (wat van 2 t/m 4 september plaatsvindt) zorgt Bnext.nl ervoor dat al het afval ’s nachts zo efficiënt mogelijk wordt afgevoerd, zodat bezoekers hier geen last van hebben. We starten hiermee op woensdagnacht 31 augustus; de laatste ronde is zondagnacht, 4 september.

Afvalhubs op locatie

Efficiënt, compact, circulair en duurzaam

De wens van het circuit om zo duurzaam mogelijk te werken, hebben we ook meegenomen in de slimme oplossingen die we op het circuit bieden voor het opvangen en vervoeren van de afvalstromen. Door inzet van persen wordt het afval compact gemaakt. Hierdoor zijn minder transporten nodig, wat zorgt voor verminderde CO2 uitstoot. In onze vestiging in Amsterdam is een speciale afdeling ingericht die het rPET opvangt, wat met behulp van een samenwerkingspartner van Bnext.nl volledig circulair wordt verwerkt tot nieuwe rPET cups. 

Afval scheiden bij de bron 

Door het afval al op het terrein te scheiden, zijn de mogelijkheden om het zo duurzaam mogelijk te verwerken optimaal. In totaal worden er 13 verschillende afvalstromen gescheiden ingezameld. 

 • Bedrijfsafval 
 • Bouw- en sloopafval categorie 1 en 2 
 • Puin 
 • B-hout 
 • Papier en karton 
 • Chemisch afval 
 • rPET 
 • Blik 
 • Glas 
 • Swill 
 • Vet 
 • Grof huishoudelijk afval.

Efficiënt afvalmanagement

Ook vorig jaar tekende Bnext.nl voor het afvoeren van het afval vanaf het circuit van Zandvoort. Door nauwkeurig bij te houden hoeveel en welke soorten afval er vanaf het circuit werd afgevoerd, kunnen we dit jaar nóg efficiënter onze kennis, mensen en materiaal inzetten. Rekening houdend met de 30.000 extra bezoekers die de editie van dit jaar trekt! 

Zo zetten we onder andere 10 perscontainers in van 20 kuub, 7 minipersen, 400 containers van 1100 liter en 375 van 240 liter, 45 swill containers, 100 glasbakken, 10 afzet containers van 40 kuub, 1 haakarm, 4 kraakperswagens, 2 minipers auto’s, 2 bakwagens, een trailer en 20 medewerkers in. In 275 decoratieve houten afvalbakken op het terrein wordt het publieksafval verzameld. Op het gebied van afvalmanagement wordt het in elk geval een geslaagde editie in Zandvoort dit jaar!

Efficiënt afvalmanagement