5367

Rotterdam Omarmt OpenWaste® voor Duurzame Bedrijfsafvalinzameling

22 oktober 2024 - Rotterdam zet een belangrijke stap richting een duurzamere stadslogistiek met de introductie van OpenWaste®. Dit innovatieve initiatief, dat al succesvol is geïmplementeerd in vijftien andere Nederlandse steden, waaronder Eindhoven, Utrecht en Nijmegen, brengt nu zijn diensten naar de binnenstad van Rotterdam. OpenWaste®, een coöperatief samenwerkingsverband van verschillende afvalinzamelaars, speelt een cruciale rol in het streven naar een emissievrije binnenstad.

Unieke samenwerking

De kracht van OpenWaste® ligt in de unieke samenwerking tussen normaal concurrerende afvalinzamelaars. Door gezamenlijk gebruik te maken van inzamelvoertuigen voor de gescheiden inzameling van bedrijfsafval, wordt de verkeersdrukte verminderd, de geluidsoverlast beperkt en de uitstoot van schadelijke emissies gereduceerd. In Rotterdam zal OpenWaste® volledig elektrisch rijden, wat een belangrijke bijdrage levert aan de verduurzaming van de stad. Lokale inzamelaars Bnext, GP Groot, Van Happen Containers, REMONDIS, Omega Containers, Van Vliet Afvalinzamelaars, GP Groot en BR Containers bundelen hun krachten om deze visie te realiseren. 

Vanaf 4 november gaat OpenWaste® officieel van start in Rotterdam, waarmee de stad een nieuwe stap zet richting een schonere en duurzamere toekomst.
 

Afval ophalen met één inzamelvoertuig

Richard Fennis, Commercieel Directeur van Bnext, benadrukt het belang van deze samenwerking: "In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het essentieel dat we samenwerken om onze steden schoner en leefbaarder te maken. Met OpenWaste® kunnen we in Rotterdam met één inzamelvoertuig afval ophalen, wat niet alleen bijdraagt aan een vermindering van de uitstoot, maar ook aan een veiligere en toegankelijkere binnenstad. We zijn trots om deel uit te maken van deze innovatieve aanpak in Rotterdam."

5369

Een Ambitieus Collectief Vooruitzicht

OpenWaste® streeft ernaar om tegen 2025 in totaal 40 binnensteden te bedienen, waarbij de nadruk ligt op uitbreiding en samenwerking tussen zowel private als publieke afvalinzamelaars. Thijs Pennink, voorzitter van OpenWaste®, licht toe: "Onze ambitie om versneld over te gaan op emissievrije inzameling vereist de inzet van meer partners. Wij nodigen daarom andere inzamelbedrijven uit om zich bij ons aan te sluiten en bij te dragen aan een duurzamere toekomst." 

De introductie van OpenWaste® in Rotterdam markeert een belangrijke vooruitgang voor zowel de coöperatie als voor de lokale ondernemers en bewoners, die zullen profiteren van efficiëntere en milieuvriendelijkere afvalinzameling. Dit initiatief onderstreept de toewijding van Rotterdam aan innovatie en duurzaamheid binnen de stedelijke logistiek.

Over OpenWaste®

OpenWaste® is een coöperatieve samenwerking tussen verschillende afvalinzamelaars met het gezamenlijke doel om emissievrije stadslogistiek in Nederland te realiseren. Door samen te werken, streeft OpenWaste® naar een efficiëntere en duurzamere manier van afvalinzameling in Nederlandse steden.

Over OpenWaste®