Gelukkig zijn er experts die jou vóór, tijdens en na het evenement helpen met afvalmanagement. Een flexibele partner die oplossingsgericht meedenkt is daarin een must. De specialisten van Bnext.nl zijn zo’n flexibele partner. Zij zorgen voor efficiënt afvalmanagement tijdens jouw event. Dáár kun je op rekenen.
9 september 2024
Zo regel je afvalmanagement bij evenementen
Afvalmanagement tijdens een evenement is een hele organisatie. Je valt bijna van je stoel als je weet hoeveel erbij komt kijken! Niet alleen bij de opbouw en afbouw komt een hoop afval vrij, maar ook tijdens het evenement zelf.
Backstage kun je denken aan verpakkingsmaterialen of houten balken. Tijdens het event zijn de meeste afvalstromen afkomstig van bezoekers en de aanwezige horeca. Welke containers heb je nodig en waar moet een milieustraat op het evenement aan voldoen? Kun je het afval scheiden? Wie voert het af en wanneer? Help!
Afvalmanagement plannen voor evenementen
De organisatie, standhouders, foodtrucks, horeca en bezoekers: iedereen moet afval kwijt op jouw evenement. Of dat nu een beurs of een festival is. De basis van goed afvalbeheer is dat je het in stappen uitvoert.
Vóór je evenement: afvalplan maken
Het afvalplan is de beste voorbereiding voor afvalbeheer tijdens je event. Je stelt het samen met Bnext.nl op. In het plan vind je:
- Afvalanalyse: Welke verschillende soorten afval verwachten we? Plastic, papier, glas, organisch, bouw- en sloopafval etc.
- Doelstellingen: Voor elk event anders, bijvoorbeeld: ‘Niet-recyclebaar (rest)afval minimaliseren’, ‘Recycling of hergebruik maximaliseren’, of ‘Onze ecologische voetafdruk verkleinen’. Jij formuleert samen met Bnext.nl een doel.
- Maatregelen en procedures: Hoe bereiken we onze doelstellingen? Hoe gaan we om met het opstellen van afvalsorteerstations, verstrekken van voldoende afvalbakken voor gescheiden inzameling, aanwezigheid van milieucoaches om bezoekers te vertellen over het belang van scheiding?
- Communicatie: Hoe communiceren we met deelnemers, personeel, leveranciers over duurzaam afvalbeheer? Wie is het aanspreekpunt tijdens het event? Waar kan men de instructies over afvalscheiding vinden? Hoe is de aanwezigheid van informatie over de doelstellingen en maatregelen?
- Monitoring en evaluatie: Hoe wordt tijdens het evenement het afvalbeheer gemonitord? Wie is de afval- en grondstoffencoördinator? Waar worden afvalstatistieken bijgehouden? Er wordt feedback van deelnemers en personeel verzameld. De afhaalmomenten worden bijgestuurd tijdens het evenement. De evaluatie wordt na afloop gedaan, om lessen te trekken voor toekomstige events.
Tijdens je evenement: afval duurzaam verzamelen en recyclen
Professionele accountmanager van Bnext.nl op jouw event
Tijdens het evenement krijg je je eigen accountmanager van Bnext.nl. Deze professional schrijft het plan, zorgt voor de coördinator en stemt af met de gemeente en verwerkers. Ook zorgt de accountmanager voor de planning van inzet van het personeel en de machines. En is ook verantwoordelijk voor het wisselen van de bakken en de afvoer van de containers binnen de gestelde tijden.
De accountmanager is tegelijkertijd jouw aanspreekpunt. De afvalanalyses en -rapportages die hij/zij maakt, kun je gebruiken als hulpmiddel bij de organisatie van toekomstige evenementen. De accountmanager brengt stromen in kaart, hoeveelheden en waar de ‘waarde’ gewonnen kan worden.
De juiste containers en medewerkers
Bnext.nl regelt ook de inzet van containers, kliko’s en afvalpersen op jouw evenement. Om deze goed te beheren, zijn professionals nodig. Medewerkers van Bnext.nl zorgen op jouw evenement voor het tijdig legen van de bakken. Ze anticiperen op de logistieke planning. Een volle bak veroorzaakt niet alleen zwerfafval en stankoverlast, maar het staat ook niet verzorgd op je evenement. De kracht van Bnext.nl zit ‘m in de flexibiliteit. We passen de inzamelmiddelen aan op de vrijkomende afvalstromen.
KLM Open Golftoernooi
Tijdens het KLM Open Golftoernooi plaatste projectmanager Tijme van Bnext.nl open houten bakken als afvalbak.
“Een dergelijk evenement vraagt om een mooie uitstraling van alle elementen op het terrein en dus ook van de afvalbakken. Daarom staan verspreid over het Bernardus golfterrein 80 mooie houten afvalbakken waarin restafval en PMD van elkaar worden gescheiden. Achter de schermen was er plek voor ‘grover geschut’. Daar was plek voor twee stuks 40-kuubs en 9-kuubs containers om glas, folie, hout en bouw- en sloopafval te scheiden. Ook stonden daar 40 rolcontainers van 1100 liter en 40 kliko’s van 240 liter."
Welke containers gebruik je op festivals en evenementen?
Op basis van data en onze kennis van recyclebare grondstoffen, kunnen we bepalen welke vorm van afvalmanagement het beste past bij jouw evenement. Dat verschilt natuurlijk iedere keer en is ook afhankelijk van jouw doelstellingen.
We kijken naar de duur van het evenement, het aantal bezoekers en het aantal vierkante meters van het terrein. Zo bepalen we welke inzamelmiddelen er nodig zijn om jouw doelstellingen te realiseren. Dit kan gaan om kliko’s en afvalscheidingsstations op het evenemententerrein tot een complete milieustraat achter de schermen en slim transport.
Ook na het evenement bekijken we de uitgebreide analyses en rapportages. We evalueren de resultaten en maken zo een volgend evenement samen nog duurzamer.
Afvalcontainers kiezen voor jouw event
De beschikbare ruimte op jouw event bepaalt grotendeels jouw keuze voor containers. Is er maar weinig plek? Dan is de inzet van perscontainers handig. Als je meer ruimte hebt, dan is het slim om een mobiele milieustraat op te zetten voor het afval dat tijdens de opbouw en afbouw vrijkomt. Daarnaast houd je rekening met hoe vaak en wanneer je de containers wilt laten legen.
Ook belangrijk: hoe zien de containers eruit? Tijdens een fancy golftoernooi kies je mogelijk voor een andere uitstraling dan op een festivalterrein. We kijken samen naar welke uitstraling je zoekt, hoeveel bakken er mogelijk zijn en welke communicatie rondom de afvalbakken gewenst is.
Betrek je publiek bij het reduceren en recyclen van afval!
Maak bezoekers van jouw evenement deelgenoot van het doel om afval te reduceren! Maak het ze gemakkelijk en geef duidelijk aan welke afvalbak waarvoor bedoeld is. Zo laat je ze dat blikje of die verpakking wél in de juiste container gooien.
Communiceren over afval
Heldere communicatie is niet alleen belangrijk voor bezoekers, maar ook voor stand bouwers en de technische crewleden. Ook tijdens de opbouw en afbouw komen materialen vrij die duurzaam afgevoerd moeten worden. Ook is het belangrijk om te kijken naar het soort evenement. Een 538 Camping vraagt om een andere insteek dan KLM Open. En een beurs is niet hetzelfde als het circuit van Zandvoort. Wel zorgt Bnext.nl op al deze plekken voor efficiënt en duurzaam afvalmanagement.
Zo doet Bnext.nl dat
- Bnext.nl zet milieucoaches in, bijvoorbeeld op de Provada (beurs). Zij informeren bezoekers ter plekke. Ze houden ook in de gaten wanneer de bakken : gewisseld moeten worden en of er meer communicatie (signing) nodig is?
- We zorgen voor gescheiden afvalstations. Deze zijn duidelijk zichtbaar, worden op tijd verschoond en hebben een heldere vormgeving. Die wordt vooraf met jou afgestemd.
De ‘after’ van jouw evenement: evalueren en verbeteren
Na afloop van het evenement evalueer je met de accountmanager het verloop. Onze datatool geeft de resultaten helder weer en je ziet meteen welke verbeteringen je kunt doorvoeren. Daarin nemen we alle punten uit het afvalmanagementplan mee. Hoe verliepen de ledigingen, hoeveel transporten waren er werkelijk, welke tijden voor het wisselen/ inzamelen? Kortom: wat ging goed en wat kan beter?
We nemen de hele logistieke operatie op het gebied van afvalbeheer door. We geven ook adviezen: welke verbeterpunten kun je meenemen tijdens een toekomstig evenement?
Rapportages en advies
Onze rapportages geven inzicht in afvalstromen én CO2-uitstoot. Je vindt er onder meer: hoeveel afval er wordt ingezameld hoeveel CO2 daarbij wordt uitgestoten hoeveel afval er gescheiden ingezameld wordt ingezamelde stromen welke stromen nog te verduurzamen zijn welke reststromen er zijn (evt. advies over verduurzaming door strategische inkoop) emissie kosten. Met deze input voer je gemakkelijk verbeteringen door in de organisatie van een volgend evenement. Bijvoorbeeld op het gebied van de inkoop van grondstoffen of de inzet van teams tijdens je event.
Waarom is duurzaam afvalmanagement op evenementen belangrijk?
Als je afval scheidt, is het makkelijker te recyclen.
Door afval bij de bron (jouw evenement!) te scheiden, kunnen we waardevolle materialen recyclen. Deze kun je in categorieën onderverdelen, zoals plastic, papier, glas en organisch afval en meer. Met een scheidingsstation als de Bonton Original, maak je dat heel makkelijk. Nog mooier? Deze container is zelf gemaakt van 100% gerecycled plastic!
Het scheiden van afval op evenementen bevordert het milieubewustzijn.
Als jij bezoekers de kans geeft hun afval te scheiden op jouw event, beïnvloed je hun gedrag positief. Je maakt ze bewust van hun gedrag en ze kunnen kiezen om actief deel te nemen aan het proces.
Met afval scheiden bespaar je kosten als organisatie
Door afvalstromen te scheiden en recyclen, bespaar je als organisatie geld op afvalverwerkingskosten. Je kunt zelfs extra inkomsten genereren door waardevolle materialen te verkopen aan recyclers!
Duurzaam afvalmanagement voor evenementen
Afval is een van de belangrijkste duurzaamheidspijlers. Er valt namelijk veel winst te behalen op het gebied van zowel duurzaamheid als kosten. Maar dan moet het wel op de juiste manier worden afgevoerd.
Bnext.nl heeft, naast het maatwerk, speciaal voor beurs- en evenementlocaties een gestandaardiseerd proces ontwikkeld. Hiermee gaan we het verlies van ingezamelde materialen tegen en hebben de inzamelmiddelen altijd de juiste benamingen. Zo weten bezoekers en medewerkers precies hoe en waar het afval gescheiden wordt.
De belangrijkste uitgangspunten van onze dienstverlening:
- Afval scheiden aan de bron
- Actief zoeken naar waardestromen
Slimme oplossingen voor duurzame afvalinzameling
Iedere grote beurslocatie en elk evenement streeft ernaar: duurzame afvaloplossingen. Met minipersen, afvaleilanden en mobiele milieustraten maken we afvalbeheer slim. Daarnaast kunnen we onze emissieloze inzameling inzetten en het afval compact en efficiënt afvoeren. Zo helpt Bnext.nl je om jouw duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken.
Barometer Duurzame Evenementen
Als je jouw organisatie aanmeldt bij de Barometer Duurzame Evenementen (Milieukeur), kun je scoren op brons, zilver of goud. Dat doe je op basis van een aantal milieucriteria. Scoor je goud? Dan verdien je het keurmerk Milieukeur. Met slimme oplossingen helpt, adviseert en begeleidt Bnext.nl je voor de hoogste scores.
Green Deal Circulair Festivals
Volledig circulaire en klimaatneutrale evenementen? Dat zijn Green Deal Circulair Festivals. Je kent vast de Vierdaagsefeesten, Tomorrowland, Lowlands of Sziget wel. Zo zijn er nog véél meer en Bnext.nl is fan! Afvalmanagement is daarin namelijk cruciaal. Bijvoorbeeld door geen gebruik te maken van ‘single use plastics’ (bekers) en het overige afval te recyclen of hergebruiken.
Ook over het transport voor dergelijke evenementen wordt nagedacht. Met elektrische laadwagens die de uitstoot van CO2 beperken, worden materialen en afval vervoerd. Bnext.nl draagt hieraan bij door afval elektrisch en zo veel mogelijk gescheiden in te zamelen in een festivalcontainer. Gescheiden afval is gemakkelijker te recyclen.
Een circulair festival? Wij zijn van de partij!
Recap: dit moet je weten over duurzaam afvalmanagement op jouw evenement
- Gebruik de kennis, ervaring én data van onze Bnext.nl afvalexperts voor het beste advies voor, tijdens en na jouw evenement.
- Van (zwerf)afval naar waardestromen: ontdek hoe je geld verdient en kosten bespaart met slim afvalmanagement.
- Scheid zowel bezoekersafval als afval van de op- en afbouw efficiënt.
- Zet in op duurzaamheid: ga samen met Bnext.nl voor een hoog afvalscheidingspercentage met behulp van de milieurapportage.
- Weinig ruimte op jouw evenement? Zet perscontainers in voor afvalinzameling.
- Zet emissieloze inzameling in (afhankelijk van de eventlocatie).
- Bnext.nl is zeer flexibel in de ophaalservice: óók ’s nachts of in de vroege ochtend. Je schakelt ons in ‘op aanvraag’ en krijgt dienstverlening op maat.