BNext logo
Nieuws

Belangrijke Marktontwikkelingen 2025

De transitie naar een circulaire economie vraagt om een innovatieve benadering van de materialen die vrijkomen bij de sloop, bouw en exploitatiefase van vastgoed en infrastructuur. Dit zorgt voor grote veranderingen in de afval- en recyclingindustrie.

Geschreven doorBnext.nl
Leestijd10 minuten
DatumDecember 6, 2024
luchtfoto van Nederlands landschap
Delen op FacebookDelen op LinkedIn

Samen werken aan een duurzame toekomst

De transitie naar een circulaire economie vraagt om een innovatieve benadering  van de materialen die vrijkomen bij de sloop, bouw en exploitatiefase van vastgoed en infrastructuur. Nieuwe uitdagingen en kansen veranderen de manier waarop afval wordt benaderd. De marktvraag verschuift, wet- en regelgeving verandert en het bewustzijn van de noodzaak om te verduurzamen blijft groeien. Dit alles zorgt ervoor dat de afval- en recyclingindustrie voor grote veranderingen staat. 

Wet- en regelgeving

Bedrijven worden steeds meer verplicht te rapporteren volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)-richtlijnen. Hoewel uw organisatie mogelijk nog niet onder deze verplichting valt, kunnen uw leveranciers of klanten dat wel zijn. Het is raadzaam om uw keten te analyseren en maatregelen te nemen om te voldoen aan de duurzaamheidsvraag van uw partner en relaties.

Door tijdig in te spelen op de CSRD regelgeving en gebruik te maken van bijvoorbeeld ondersteuning en tools van Bnext.nl, voldoet u niet alleen aan de wettelijke eisen, maar draagt u ook bij aan een duurzamere toekomst.

containers met giftige stoffen

ZZS

Zeer Zorgwekkende Stoffen in Afval | Rijkswaterstaat
Lees hier het hele artikel
uitlaatgassen uit een auto

CO2-heffing

Belastingplan 2025 Afvalstoffenheffing | NVRD
Lees hier het hele artikel
Een vader en zoon voetballen op grasveld in zonsondergang

CSRD-wetgeving

Wat is de CSRD-richtlijn en hoe ga je ermee aan de slag? | MVO Nederland
Lees hier het hele artikel

Nieuws en publicaties

Ontwikkelingen buiten de afvalbranche om hebben invloed op de manier waarop wordt gewerkt in de afvalbranche en de kosten die daarbij komen kijken. 

Zwaaiende Bnext chauffeur vanuit het zijraam van zijn vrachtwagen

Chauffeurs tekort

Groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs | Een Vandaag
Lees hier het hele artikel
Lachgascilinders op een hoop

Lachgas in het afval

Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval | WNL 
Lees hier het hele artikel
afval van elektrische apparaten

Batterijen in afval

Voorkom afvalbranden door lithium-ion-batterijen | VA
Lees hier het hele artikel

Brand in vuiliniswagen

brandweer blust afval op straat

De laatste tijd zijn er veel branden bij afval- en recyclebedrijven. Vaak zijn batterijen in de bedrijfsafvalcontainer de oorzaak van deze branden.

Dit is ons ook overkomen in het voorjaar van 2024. Tijdens een rit vatte de lading van één van onze vuilniswagens vlam. Door snel ingrijpen van de chauffeur kon de brandende lading op tijd uit het voertuig op de openbare weg worden gelost. Hierdoor is de vrachtwagen niet beschadigd geraakt en bleef onze chauffeur ongedeerd.

Hoe kunt u batterijen en accu’s apart inzamelen?

Batterijen, accu’s en ander gevaarlijk afval horen niet thuis in de bedrijfsafvalcontainer. Het metaal in de batterijen reageert namelijk heftig op bijvoorbeeld vocht waardoor er kans is op brand en explosie. Dit geldt vooral voor lithium batterijen, die u kunt vinden in smartphones, drones, elektrische fietsen en veel andere gebruiksvoorwerpen. Zamel deze batterijen en accu’s dus altijd apart in!

Innovaties en ontwikkelingen

We stellen CO₂-doelen om onze uitstoot te beperken. Zo zijn meerdere inzamelvoertuigen omgezet naar elektrische voortuigen voor gebruik in emissievrije zones. Wij optimaliseren de routes die onze wagens rijden continu voor efficiënter transport en hebben een hernieuwde focus op een duurzamer inkoopbeleid. Ook ondersteunen wij klanten bij het verbeteren van hun afvalscheiding aan de bron en het verminderen van hun CO₂-uitstoot. 

CO₂-rapportage en afvalmonitoring gaan een grotere rol spelen in het bedrijfsleven. Het scheiden van afval draagt direct bij aan CO₂-reductie doordat materialen beter ingezet kunnen worden voor recycling. De CO₂-rapportagetool van Bnext.nl biedt praktische inzichten om uw impact op het milieu te verlagen en stelt u in staat om zelf grip te houden op uw duurzaamheidsstrategie en rapportageverplichtingen.

elektrische portaalwagen aan een oplaadstation

Elektrische portaalwagen

Sinds januari dit jaar is een elektrische portaalwagen ingezet voor het ophalen van afval in emissievrije zones. 
Het team van Open Waste bij de elektrische kraakpers voor stadion Feijenoord

Eerste elektrische kraakpers

Voor Open Waste Rotterdam zet Bnext.nl een elektrische kraakpers in. Daarmee komen we tegemoet aan de wens van de stad Rotterdam voor een emissievrije binnenstad. 

Ontwikkelingen afvalstromen

Bouw- en sloopafval

Bouw- en sloopafval is een samenstelling van twee of meer deelstromen afkomstig van bouwen, renoveren en/of slopen van gebouwen. Dit materiaal bestaat onder andere uit puin, zand, gips, hout, metaal, papier, karton, kunststof, e.d. De prijsaanpassing van bouw- en sloopafval is gekoppeld aan de marktontwikkelingen van de deelstromen die gesorteerd worden en vervolgens weer terug de markt in gaan.

Gips

Gipshoudende bouwmaterialen zijn afvalstoffen welke vrijkomen bij bouw- en sloopwerkzaamheden en bij sorteerprocessen van bouw- en sloopafval, afval van bedrijven en instellingen, enkel bestaand uit gipshoudende minerale afvalstoffen. Doordat wij dit materiaal vervolgens weer opwerken tot een circulaire grondstof en vervolgens terug leveren aan de fabrikanten hebben wij te maken met voldoende afzetmogelijkheden. Enkel de prijscorrectie op inflatie is van toepassing.

Hout

Het door ons ingezamelde hout wordt na te zijn bewerkt en geshredderd door ons afgezet als biobrandstof en als grondstof voor de spaanplaatindustrie. Beide industrieën laten een afname in de vraag zien, de spaanplaatindustrie heeft te maken met een lagere vraag naar nieuw product. De biomassacentrales hebben te maken met een sterk gedaalde energieprijs en hoge voorraden. De dalende trend die wij in Q4 2022 en 2023 zagen ligt achter ons, het prijsniveau van begin 2022 komt weer in zicht.

Puin

Onder puin verstaan wij een diversiteit van steenachtig materiaal wat afkomstig is van bouw- en sloopwerkzaamheden. Dit puin wordt vervolgens gebroken en als menggranulaat weggezet in de wegenbouw. Door de huidige verlaging van (wegen)bouwwerkzaamheden zien wij dan ook de vraag naar menggranulaat teruglopen wat vervolgens weer invloed heeft op de prijs.

Gevaarlijk afval

Door minder verwerkingscapaciteit binnen de Nederlandse grenzen zijn we gedwongen steeds meer gevaarlijk afval te exporteren. Hierdoor moeten er extra kosten worden gemaakt op gebied van vergunningen, tol (maut) heffingen, CO2-heffing en milieubelastingen. Daarnaast stijgen de kosten bij de eindverwerkers en komen er vanuit de overheid aangescherpte eisen om emissies, zoals PFAS en ZZS) tegen te gaan. 

Een minipers van Bnext.nl wordt opgehaald in een stadse omgeving

Meer informatie?

Wilt u meer weten over hoe u kunt inspelen op de marktveranderingen, dan staan wij uiteraard graag voor u klaar.