Duurzaam inzamelen in de Jaarbeurs

Afval als duurzaamheidspijler
Duurzaam inzamelen in de Jaarbeurs

De Jaarbeurs in Utrecht is voor iedereen een begrip, als het aankomt op het organiseren van beurzen en evenementen. Van Vakantiebeurs, Lego World, Studiekeuzebeurs tot Disney on Ice en Thunderdome: de 10 hallen en meer dan 30 congreslocaties van de Jaarbeurs worden in hoog tempo opgebouwd, gebruikt en weer omgebouwd voor het volgende evenement. 

Bij het faciliteren van zoveel verschillende events ligt de uitdaging om zo goed mogelijk om te gaan met het afval. De Jaarbeurs heeft duurzaamheid en vernieuwing hoog in het vaandel staan. Dat geldt voor alle fases van evenementen, zoals beurzen: de opbouwfase, de dagen dat er veel bezoekers over de vloer komen en tijdens het afbreken van de beurs of het evenement. En dit alles met een grote snelheid en efficiëntie, want de volgende beurs staat te popelen om te starten met de opbouw!

Duurzaam inzamelen in de Jaarbeurs

Afval is een van de belangrijkste duurzaamheidspijlers voor de Jaarbeurs. Er valt namelijk veel winst te behalen op het gebied van zowel duurzaamheid als kosten, mits het op een juiste manier wordt afgevoerd. Tot voor kort werd het afval van op- en afbouw van beurzen bij elkaar gestapeld, zodat het zo snel mogelijk kon worden afgevoerd. Begrijpelijjk, maar niet duurzaam. 

Bnext.nl zet daarom voor locaties waar beurzen en evenementen worden gehouden in op een gestandaardiseerd proces, waarbij afvalmanagement de aandacht krijgt die het verdient. De uitgangspunten van onze dienstverlening zijn: 

  1. afval scheiden aan de bron 
  2. actief zoeken naar waardestromen.
Duurzaam inzamelen in de Jaarbeurs

Slimme oplossingen

Het inzetten van slimme oplossingen, waaronder minipersen, afvaleilanden en mobiele milieustraten waarmee efficiënt gewerkt kan worden, past goed bij de dynamiek van de grote beurslocaties en bij evenementen. Daarnaast zetten we emissieloze inzameling en compact en efficiënt afvoeren van het afval in. Zo helpen wij onze klanten om hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken.

Composteermachine

Een ander mooi voorbeeld op het gebied van duurzaamheid is de inzet van de mobiele composteermachine. Samen met de Jaarbeurs hebben we als doel minder voedsel te verspillen. Een samenwerking met de Voedselbank zorgt ervoor dat er minder kostbare maaltijden worden weggegooid. Het groene afval dat overblijft, kunnen wij composteren in onze eigen composteermachine. Hiermee kunnen we tot ruim 82 duizend kilogram compost produceren. Deze compost wordt gebruikt voor de groei van groenten en fruit. En in de toekomst willen we de compost voor onze eigen gekweekte groenten gebruiken!

Composteermachine

Onze inzet:

Jaarlijks komt er zo’n 1.000 ton afval vrij vanaf de Jaarbeurs. 

  • De afvalstromen die we gescheiden afvoeren vanaf op de Jaarbeurs zijn: 
    • papier/karton 
    • hout 
    • kunststof 
    • folie 
    • Swill 
    • glas 
    • metaal 
    • meubels 
    • chemisch afval 
    • restafval 
    • bouw- en sloopafval 

 

 

  • Om al dat afval op te vangen staat er onder andere een composteermachine, drie 20m3 persen, 3 minipersen en diverse afzetcontainers, die naar behoefte (projectmatig) worden ingezet. 
  • Er is een vast projectteam aanwezig, dat met flexwerkers wordt aangevuld. Zo zijn er altijd tussen de 5 en 25 mensen aanwezig voor het afvalmanagement. 
  • Op de vaste punten zoals de kantoren en het Beatrix Theater bieden wij ook een vaste dienstverlening aan. Op projectbasis bedient Bnext.nl ook de beurzen en evenementen. 
  • Onze adviseurs delen hun kennis met de Jaarbeurs om duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken of zelfs te overtreffen.

Samenwerking naar tevredenheid 

De Jaarbeurs is erg blij met deze aanpak van het afval vanaf haar locaties. Recent is de overeenkomst tussen Bnext.nl en de Koninklijke Jaarbeurs weer verlengd, dankzij de gedeelde visie op het afvalmanagement en de tevredenheid van de Jaarbeurs op de uitvoering van de afspraken.

 

 

*Fotograaf foto Jaarbeurs Michiel Ton.

Ook een uitdaging op het gebied van afvalmanagement?

Neem contact op met een van onze adviseurs, zij denken graag met je mee.

Ik wil graag meer weten