Afvalmanagement RAI Amsterdam in handen van Bnext.nl

Afvalmanagement RAI Amsterdam in handen van Bnext.nl

Afvalmanagement van RAI Amsterdam

Sinds een aantal jaar is Bnext.nl exclusief verantwoordelijk voor het afvalmanagement van RAI Amsterdam. Daarbij profiteert de beursorganisatie van bijzondere innovaties die al eerder door Bnext.nl op festivals zijn geïntroduceerd. Belangrijk uitgangspunt van de samenwerking tussen RAI en Bnext.nl is het hoogwaardig hergebruik van de afvalstromen van het enorme beurscomplex.

Om een idee te geven van de omvang van het beurscomplex: elk jaar worden er circa 500 evenementen georganiseerd waarvan ruim 50 internationale congressen en 70 beurzen op een totale vloeroppervlakte van 112.200 m². Er zijn maar liefst 70 congres- en vergaderzalen en de grootste evenementenhal biedt plaats aan 12.900 zitplaatsen. In totaal komen er elk jaar ongeveer anderhalf miljoen bezoekers in de RAI. Bnext.nl is verantwoordelijk voor het totale afvalmanagement. Dit betreft zowel de kantoren van RAI als de beursvloer en alle horecapunten. 

3364

Onze inzet 

Onze inzet draait om inzameling en recycling, met als doel een zeer hoog service niveau; de kantoren, horecapunten en beursvloer moeten altijd netjes zijn, voor iedereen die er komt, op alle momenten van de dag. En we gaan zo hoogwaardig mogelijk om met de afvalstromen die vrijkomen. 

Bnext.nl heeft een serviceteam op plaats in RAI Amsterdam, dat varieert van 6 tot 20 vaste medewerkers, afhankelijk van de drukte op de vloer. Zij zorgen voor het afvalmanagement op vaste punten, zoals de kantoren, horecapunten en de beursvloer. Voor iedere beurs maken wij een projectplan in samenwerking met het schoonmaakbedrijf van RAI. Daarin worden de wensen van de beursorganisator en die van RAI vastgelegd. Daarvan wordt een plan van aanpak gemaakt, wat ons team ter plaatse uitvoert. Dit is topsport, want de ene beurs wordt afgebroken, waarbij wij zorgen dat de beursvloer schoon wordt opgeleverd en de afvalstromen gescheiden opgeleverd worden, en de volgende beurs staat alweer klaar voor de opbouw. Bij RAI gaat het werk 24/7 door! 

Real time

RAI heeft voor samenwerking met Bnext.nl gekozen omdat ze nu exact weten wat de kostenstructuur gaat zijn tijdens beurzen, wat de scheidingspercentages zijn geweest na afloop en hoeveel tonnage er is afgevoerd. Hoeveel daarvan is hergebruikt, zien ze in hun eigen dashboard. We maken het verschil door continu te sturen op innovatie en digitalisering. De medewerkers van de RAI kunnen zo het hele afvalproces van de beurshallen sturen en volgen, met de Bnext.nl App. Als ze bijvoorbeeld zien dat er ergens een container vol is, kunnen ze dit via de app doorgeven zodat één van onze medewerkers die ophaalt. 

Real time

Daarnaast geeft het hen ook inzage in data die belangrijk zijn voor hun stakeholders: hoeveel transportbewegingen er bijvoorbeeld hebben plaatsgevonden rondom RAI, om het afval af te voeren. Dit is van belang voor onder meer de gemeente en omwonenden. 

Aanpakkers 

Naast de inzage in de afvalstromen door de digitalisering van Bnext.nl, koos RAI ook voor onze ‘no-nonsense' mentaliteit, de platte organisatiestructuur en het innovatieve vermogen. Zij zagen met Bnext.nl kansen om verder te groeien. Ze zochten naar een strategische samenwerkingspartner en kozen daarin voor ons. De identiteit van beide organisaties matchen met elkaar. We dragen actief pilots aan en bespreken die met de duurzaamheidsmanager, projectmanager of het schoonmaakbedrijf: iedereen die ermee te maken heeft. Als de pilot staat, evalueren we hem, en vervolgens implementeren we hem, of stellen heb bij. Of nemen afscheid van het idee, als het niet werkt zoals verwacht. 

Terug naar het overzicht