Gescheiden afvalstromen bij Bouwbedrijf Pennings

Gescheiden afvalstromen bij Bouwbedrijf Pennings

April 2023 - Bouwbedrijf Pennings uit Rosmalen bestaat dit jaar 150 jaar. Een prachtig jubileum voor een aannemer die aan de weg timmert op meer vlakken dan alleen in hun bouwprojecten. Sinds begin dit jaar scheiden zij in hun kantoor het afval met behulp van de Bnext.nl afvalbakken. Daarmee worden papier, swill, PMD en restafval van elkaar gescheiden aan de bron. Deze afvalstromen worden verzameld en opgehaald in gescheiden rolcontainers en verwerkt tot nieuwe grondstoffen.

  “We zijn ons steeds bewuster van feit dat we bewuster moeten omgaan met afval. Op de bouwplaats vinden we het zo normaal dat we de afvalstromen scheiden, maar op kantoor was dat nog niet het geval.”
Sandra Renkens, Bouwbedrijf Pennings

Scheiden aan de bron

Voor het ophalen van afvalstromen vanaf hun projecten werkte Pennings al samen met Bnext.nl. Het scheiden van het afval vanaf kantoor was een logische volgende stap. Daar werden alleen restafval en papier al van elkaar gescheiden. Door gebruik te maken van de Bnext.nl afvalbakken, vermindert Pennings nu restafval en wordt afval direct aan de bron gescheiden. In plaats van één grote restafvalcontainer bij het kantoor in Rosmalen, worden de diverse afvalstromen verzameld en opgehaald in vier kleinere rolcontainers.

Scheiden aan de bron

Keuze voor Bnext.nl

Pennings koos voor Bnext.nl omdat zij nu door middel van het dashboard inzage hebben over al hun afvalstromen, vanuit de projecten én vanuit kantoor. En daarmee is er niet alleen overzicht, maar komt er ook bewustwording over wat er allemaal wordt weggegooid. Pennings deed al veel aan gescheiden afval, vooral vanaf de bouwplaatsen. Daar zijn de bouwcontainers gescheiden en worden bekertjes en papier ook gescheiden afgevoerd. Dat is op bouwplaatsen heel normaal, echter op kantoor zagen ze nog steeds veel verschillende stromen, die niet van elkaar gescheiden werden: plastic, etensresten, papier en restafval.

Gedragsverandering en bewustwording

Sandra Renkens, die de overstap naar Bnext.nl en daarmee naar het scheiden op kantoor begeleidde, vertelt: “Op 5 plaatsen op kantoor hebben we de zogenaamde scheidingsstations staan. We hebben iedereen geïnformeerd dat we afval gaan scheiden en daar uitleg bij gegeven, een klein overzichtje van wat in welke bak moet. Dat gaf ook meteen discussie, moet het theezakje nou wel of niet in swill? Dus het is even nadenken. De afvalbakken bij de bureaus zijn verwijderd. Dat betekent dat iedereen een stukje moet lopen met zijn afval. Iedereen vond het heel erg ‘normaal’ dat we dat gingen doen, maar we hoorden ook mensen zeggen ‘als ik mijn neus moet snuiten, moet ik naar de afvalbak lopen’. Het is even wennen dat je geen prullenbak meer naast je hebt, die je gewoon vol kunt gooien. Maar we hebben nog niemand gehoord die zijn prullenbak terug wil!”

De opbrengst

“We zijn nog maar kort bezig en daarom hebben we nog niet helemaal inzichtelijk wat het daadwerkelijk oplevert, als het gaat om duurzaam scheiden. Maar we zien dat de hoeveelheid restafval meer dan gehalveerd is en we veel etensresten en plastic verzamelen. Ook zien we dat onze mensen zich bewuster worden van het afval wat ze zelf creëren. Een collega die iedere dag zijn plastic zakje weg gooide, heeft nu een broodtrommel gekocht.”

Ook bewuster omgaan met je afvalstromen?

Neem contact met ons op voor meer informatie over afval scheiden aan de bron:

Mail ons