Gevangenis De Koepel in Haarlem

Container in de 'Bak'
Gevangenis De Koepel in Haarlem

Containers worden op de meest uitzonderlijke en unieke plaatsen ‘gespot’. Een afzetcontainer met portaalwagen in de oude gevangenis De Koepel in Haarlem is toch ook zeer uniek te noemen. Bnext.nl ging aan de slag bij de restauratie en herbestemming van de oude gevangenis.

Geschiedenis van dit pand

De Koepelgevangenis van Haarlem, in de volksmond ook wel ‘de Koepel’ genoemd, is een voormalige strafgevangenis, die van 1899 tot 1901 werd ontworpen en gebouwd door justitiearchitect W.C. Metzelaar. Net als de andere koepelgevangenissen, ontworpen door zijn vader, is ‘de Koepel’ in Haarlem een rijksmonument. In 2016 sloot de gevangenis vanwege het teruggelopen aantal gedetineerden en bezuinigingen. Het monumentale gebouw en het omliggende terrein werden in eerste instantie door de gemeente gekocht, en in 2017 verkocht aan Stichting Panopticon, die in 2019 begon met de restauratie en herbestemming. 

Recycling 

Samen met de aannemers heeft Bnext een afvalplan gemaakt om per fase van het project de vrijkomende afvalstromen inzichtelijk te hebben. Voor de inzameling en recycling van deze afvalstromen is het van belang om de milieupleinen af te stemmen op de verschillende fases van een project. Bij het inrichten van de milieupleinen wordt er goed gelet op de interne logistiek op de bouw en extra op de ‘looproute’ van de bouwplaatsmedewerkers. Uiteindelijk is het van belang dat de bouwplaatsmedewerkers op een eenvoudige en snelle manier hun restmaterialen kwijt kunnen en zo spoedig mogelijk hun werkzaamheden kunnen hervatten. Door het gemak te vergroten wordt de afvalscheiding verbeterd en creeren we tevens een nette opgeruimde bouwplaats. Een positieve bijkomstigheid is dat goede afvalscheiding aan de bron milieu ontlast en de kosten bespaart.

Nieuwe bestemming 

De monumentale deuren van de Koepel zijn begin 2022 heropend. Bedoeld als thuisbasis voor honderden studenten en de docenten van de joint venture Haarlem Institute for Higher Education voor eerst hbo- en later ook wo-opleidingen. Bijzonder zijn ook de nieuwe functie voor ontspanning, flexwerken en horeca. Er is een 6 zalen tellende bioscoop Filmkoepel gerealiseerd, een kennis- en innovatiecentrum voor het mkb Cupola XS, het Level One Game Museum, een Koepelcafé en een minimuseum over de Haarlemse verzetsstrijder en communiste Hannie Schaft. Op het buitenterrein worden bovendien een boetiekhotel (circa 70 kamers), een café-restaurant, 250 studentenwoningen en 100 sociale huurwoningen gebouwd. De cellen zijn in stand gehouden en fungeren nu als ruimtes om te werken, studeren of overleggen. Zo houdt de voormalige gevangenis in zijn nieuwe bestemming toch zijn maatschappelijke functie vast.

 

2587