Vanaf 1 oktober 2024 heft Bnext.nl een milieudienstentoeslag van 3,5% over uw volledige factuur. Deze heffing is voor de registratie en administratie van de bij u vrijkomende afvalstoffen, het maken van overzichten en managementinformatie. Dit is nodig om aan te kunnen tonen dat het afval in een daarvoor bestemd inzamelmiddel verzameld wordt.
Wet en regelgeving wordt steeds strenger en veeleisender. Materieel, machines en processen worden hierop aangepast. Daarbij worden er steeds meer controles uitgevoerd op het afval dat wij inzamelen en verwerken. Goede ontwikkelingen, maar ze brengen ook extra administratieve handelingen en kosten met zich mee.
Dat wet en regelgeving en controles nodig zijn blijkt uit recente gebeurtenissen waarbij ook wij te maken hebben gehad met brandende ophaalwagens en ontploffingen in onze verwerkingsinstallatie. Dit is een direct gevolg van het onjuist aanbieden van het afval.
Schade en onveiligheid door gevaarlijk afval
Doordat het steeds vaker voorkomt dat gevaarlijk afval zoals batterijen, elektrische apparaten en druk houdende lachgascilinders terechtkomen in het reguliere afval is het des te belangrijker dat vrijkomende afvalstoffen op de juiste wijze geregistreerd worden. Gevaarlijk afval vormt aanzienlijke risico’s voor de veiligheid van onze medewerkers en onze verwerkingsinstallaties.
Een voorbeeld van een belangrijke veroorzaker van de problemen, zijn lachgascilinders. Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op lijst II van de Opiumwet. Daarmee is het verboden om dit in bezit te hebben, te verkopen of te vervoeren. Ook het statiegeld op de cilinders kwam te vervallen. Sindsdien worden de lachgascilinders vaak gedumpt in de openbare ruimte en bij het restafval.
Naast lachgascilinders zijn batterijen en elektrische apparaten veroorzakers van veiligheidsrisico’s tijdens het verwerkingsproces. Door wrijving en/of hitte kunnen zij branden of ontploffingen veroorzaken.
De veiligheid van onze medewerkers staat altijd voorop. Om het risico voor onze medewerkers zo laag mogelijk te maken, hebben we recent extra veiligheidsmaatregelen getroffen.
- Om gevaarlijke materialen te verkleinen en om explosiegevaar van lachgascilinders en batterijen te verminderen, zijn shredders ingezet.
- Er zijn extra sorteerlijnen en opslagcapaciteit gecreëerd, om afval veilig te sorteren en op te slaan.
- Door bovenstaande nieuwe maatregelen zijn meer transporten nodig om het afval op de juiste plaats te krijgen.