BNext logo
Nieuws

Beker erin, grondstof eruit: circulair succes bij festivals en events

Zo voldoe je aan de regelgeving rondom plastic bekers én draag je bij aan een zero-waste event

Geschreven doorBnext.nl
Leestijd2 minuten
DatumApril 25, 2025
bezoekers van een festival proosten met een plastic beker
Delen op FacebookDelen op LinkedIn

Sinds januari 2024 is de regelgeving rondom wegwerpplastic aangescherpt. Evenementen mogen nog wel plastic drinkbekers gebruiken, maar alleen als ze aantoonbaar worden ingezameld én hoogwaardig worden gerecycled. Veel organisatoren worstelen met die eis. Want hoe zorg je dat tienduizenden bezoekers hun bekers netjes inleveren?

twee festivalbezoekers met een plastic beker in hun hand
De praktijk: zo makkelijk is het niet

Wie ooit een festivalterrein heeft gezien na afloop, weet het: bekers liggen overal. Als de bekers eenmaal zijn vervuild met etensresten, sigarettenpeuken of zand, kunnen ze niet schoon ingezameld worden. Het gevolg: bekers worden verbrand in plaats van hergebruikt, en waardevolle grondstoffen gaan verloren. Weg circulaire ambitie.

Succesvol inzamelen op grote schaal – het kan wel

CM.com Circuit Zandvoort werkt al sinds 2018 samen met Bnext.nl voor het afvalbeheer. Een schone inzameling is essentieel voor het slagen van deze case, en meteen ook de grootste uitdaging tijdens een evenement van deze omvang. Dankzij een gezamenlijke inspanning van barpersoneel, bezoekers, Bnext.nl en de verwerker is het tijdens de Dutch Grand Prix 2024 gelukt om meer dan 1 miljoen rPET-bekers schoon in te zamelen en te verwerken tot nieuwe bekers en voedselverpakkingen. Een uniek resultaat, dat aantoont dat met een goede aanpak een circulair systeem op grote schaal haalbaar is.

rPET: een duurzame beker

rPET bekers op een stapel

Tijdens het evenement werd bewust gekozen voor rPET-bekers: zachte plastic bekers gemaakt van gerecycled PET-materiaal. Deze bekers zijn niet alleen licht en praktisch in gebruik, maar vormen ook een duurzaam alternatief voor reguliere wegwerpbekers. Het grote voordeel van rPET is dat het materiaal hoogwaardig is te recyclen. Mits schoon ingezameld, kunnen de bekers worden verwerkt tot nieuwe producten van gelijke waarde, zoals nieuwe flessen of bekers. Zo ontstaat een gesloten materialenkringloop, waarbij grondstoffen niet verloren gaan maar telkens opnieuw worden ingezet. 

Wat maakte deze aanpak succesvol?
  • Heldere communicatie richting bezoekers en personeel over de bekers, de inleverpunten en het schoon inleveren. Ook maakten we een duidelijk onderscheid tussen deze en de afvalbakken voor andere afvalstromen. 
  • Verzamelbakken om de bekers schoon en compact in te verzamelen. Alle bekers werden teruggewonnen via een retoursysteem, waarbij bezoekers de bekers afgeven bij de inzamelplekken. Hier staan speciale recycle/verzamelbakken met daarin buizen voor de inzameling van de bekers. 
  • Continue monitoring en bijsturing tijdens het evenement, waarbij de samenwerking met schoonmaak en barpersoneel heel belangrijk is. 
  • Goede samenwerking tussen alle betrokken partijen

Zo vergroot je de kans op succesvolle inzameling

Een goed systeem valt of staat met de uitvoering. Met deze praktische tips zorg je ervoor dat de ingezamelde rPET-bekers ook daadwerkelijk gerecycled kunnen worden.  

  1. Kies voor 1 soort beker, een rPET beker zonder bedrukking. 
  2. Gebruik een retoursysteem, zoals statiegeld of een retourmunt bij het inleveren van de bekers. 
  3. Communiceer duidelijk over hoe het systeem werkt, zodat je bezoekers niet alleen weten hoe, maar ook waarom het systeem zo is opgezet. 
  4. Maak heldere afspraken met het schoonmaakbedrijf, de afvalverwerker en het recyclingbedrijf over de inzameling en verwerking van de bekers. Bnext.nl adviseert je daarbij natuurlijk! 
  5. Het barpersoneel is een belangrijke schakel: zorg voor een goede, heldere instructie. Herhaal dit voor alle ‘shifts’ die er zijn. 
  6. Zorg voor voldoende kokers en bakken met duidelijke signing achter de bar. Zo kunnen barmedewerkers de ingeleverde bekers en mogelijke flesjes of blikjes snel en efficiënt scheiden in schone monostromen. Door de bekers te stapelen in kokers, voorkom je dat er ander afval in terechtkomt en heb je minder ruimte nodig. Dit kan ook schelen in het transport. 
  7. Blijf tijdens het evenement goed controleren; zo voorkom je missers bij het verwerken van de bekers. 
  8. Evalueer het aantal gebruikte en ingezamelde bekers en gebruik de resultaten in de rapportages die Bnext.nl aanlevert om keuzes te maken voor verbeteringen of wijzigingen.

 Zo werk je effectief aan een écht circulair evenement.

baal van geperste rpet bekers

Zo helpen wij jouw evenement aan circulair bekerbeheer

Organiseer jij een festival, sportevenement of beurs? Dan ben je verantwoordelijk voor het opzetten van een circulair systeem voor plastic bekers. Bnext.nl helpt je van A tot Z — van bewustwording en inzamelstructuur tot logistiek en datarapportage. Ons Vijf Pijler Model – met focus op Kennis, Inzameling, Logistiek, Verwerking en Data – helpt om te voldoen aan de wetgeving en circulaire ambities waar te maken.

Lees meer over onze aanpak