Afvalrapportage en CSRD
Wat betekent de nieuwe regelgeving voor jouw bedrijf?
De CSRD, ofwel Corporate Sustainability Reporting Directive, is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om transparant te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Maar wat is de CSRD betekenis nu precies? Kort gezegd verplicht de CSRD bedrijven om jaarlijks te rapporteren over hun impact op mens en milieu — en dat gaat verder dan alleen energieverbruik of CO₂-uitstoot. Ook afvalbeheer speelt hierin een belangrijke rol.
CSRD en afvalrapportage: wat moet je vastleggen?
Een belangrijk onderdeel van de CSRD-rapportage is het in kaart brengen van afvalstromen. Dit houdt in dat bedrijven moeten laten zien:
- Hoeveel afval ze produceren per afvalstroom (papier, plastic, restafval, gevaarlijk afval, enz.).
- Hoeveel afval er wordt gerecycled en hoeveel als restafval wordt verwerkt.
- Welke maatregelen worden genomen om afvalproductie te verminderen en circulair te werken.
Dit vereist niet alleen inzicht, maar ook betrouwbare data.
Voor wie is de CSRD verplicht?

Vanaf 1 januari 2025 is de CSRD-rapportage verplicht voor álle grote beursgenoteerde organisaties. Dat geldt voor alle organisaties die voldoen aan minimaal twee van de drie onderstaande criteria:
- Grote bedrijven met meer dan 1000 medewerkers
- een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro
- meer dan 25 miljoen euro op de balans
Vanaf 2028 is de CSRD-rapportage vervolgens verplicht voor alle beursgenoteerde MKB-ondernemingen.
Hoewel de CSRD-richtlijn in eerste instantie gericht is op grote en beursgenoteerde bedrijven, raakt deze regelgeving indirect óók kleinere organisaties. Dat komt doordat de CSRD betrekking heeft op de volledige supply chain. Grote bedrijven die verplicht zijn te rapporteren, hebben betrouwbare data nodig van hun leveranciers en partners — dus ook van kleinere bedrijven. Dit betekent dat je als leverancier of onderaannemer gevraagd kunt worden om informatie te leveren over je milieuprestaties, waaronder je afvalbeheer en inzet op circulariteit. Daarmee wordt CSRD ook voor MKB-bedrijven, inkoopprofessionals en supply chain managers bijzonder relevante wetgeving. Een goede voorbereiding begint dus nú.
Hoe bereid je je als bedrijf voor op de CSRD?
Voordat je aan de slag gaat met afvaldata en rapportages, is het belangrijk om eerst te bepalen wélke duurzaamheidskwesties voor jouw organisatie het meest relevant zijn. Dat doe je met een materialiteitsanalyse. Hierbij onderzoek je welke onderwerpen – zoals afvalreductie of CO₂-uitstoot – materieel zijn: dus van significante invloed op jouw impact als organisatie en op de beslissingen van stakeholders. Blijkt uit deze analyse dat afvalbeheer een belangrijk thema is binnen jouw CSRD-verantwoordelijkheid? Dan kun je gericht aan de slag met de volgende stappen: inzicht, samenwerking en structurele verbetering.
- Breng je afvalstromen in kaart
Gebruik een afvalscan om inzicht te krijgen in hoeveel en welk afval jouw organisatie produceert. Bnext.nl biedt hierin ondersteuning, met overzichtelijke analyses en rapportages. Het Bnext.nl afvaldashboard [link] geeft ook de CO2 rapportage weer. - Kies een betrouwbare afvalverwerker
Samenwerken met Bnext.nl betekent dat je kunt vertrouwen op correcte dataverzameling en rapportage, volledig in lijn met de CSRD-eisen. - Leg doelen vast en verbeter structureel
Documenteer je beleid rondom afvalreductie en recycling. Hoe beter je deze aanpak onderbouwt, hoe sterker je duurzaamheidsprofiel binnen je CSRD-verslaggeving. Leg dus vast welke stappen je neemt om afval te verminderen en verbeter je afvalscheiding waar mogelijk.

CSRD-proof
Als je als organisatie voldoet aan de eisen van de CSRD, mag je jezelf ‘CSRD-proof’ noemen. Dit houdt in dat je:
- Transparant en gestructureerd rapporteert over je duurzaamheidsimpact
- Inzicht biedt in materiële thema’s, zoals milieu, afval, CO₂-uitstoot en sociale aspecten
- Data verzamelt volgens de gestandaardiseerde ESRS-richtlijnen (European Sustainability Reporting Standards)
- Jouw rapportages audit-proof en bruikbaar zijn voor stakeholders
Met andere woorden: jouw duurzaamheidsverslaggeving is volledig in lijn met de wetgeving en is klaar voor controle.

Hoe helpt Bnext.nl jouw organisatie met CSRD?
Bnext.nl helpt organisaties niet alleen met het in kaart brengen van afvaldata, maar ook met het opstellen van CSRD-proof rapportages.
Klaar om jouw bedrijf voor te bereiden op CSRD?
Neem contact op met onze specialisten en ontdek hoe wij afvalbeheer integraal en toekomstbestendig aanpakken.