BNext logo
Een verzameling van etensresten, fruitafval en gft

Swill

Een groencontainer huren voor de etensresten, fruitafval, groente-, vis- en vleesresten van jouw organisatie? Goed idee.

Als je dit gft-afval (ook wel ‘swill’) gescheiden inzamelt, kan het grotendeels verwerkt worden in composteer- en vergistingsinstallaties. De compost die daaruit voortkomt, is een milieuvriendelijke voedingsbron voor bomen en planten.

Gecomposteerde grondFoto van etensresten die in een Bonton container gegooid wordenRolcontainer 120 liter

Swill, ofwel voedselresten, belandt helaas vaak bij het restafval, terwijl het een waardevolle grondstof kan zijn voor recycling of hergebruik. Dit is niet alleen zonde, maar ook niet duurzaam, want bij verbranding gaan deze kostbare materialen verloren. Door swill apart in te zamelen, kunnen we het omzetten in biogas en compost, wat bijdraagt aan een circulaire economie. Net zoals bij voedselverspilling is het essentieel dat we ook voedselafval correct scheiden om de impact op het milieu te minimaliseren.

Recycling; wat doen we met swill en gft?

Ketenschema Swill

Swill (etensresten uit de horeca) en gft (groente-, fruit- en tuinafval) worden op een duurzame manier verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Dit organische afval wordt eerst vergist, waarbij biogas vrijkomt dat gebruikt wordt als duurzame energiebron. Wat overblijft, wordt gecomposteerd en omgezet in voedzame compost voor landbouw en groenvoorziening. Door swill en gft goed te scheiden, verklein je de hoeveelheid restafval en draag je bij aan een circulaire economie waarin organisch afval een tweede leven krijgt.

Tips: hoe jouw bedrijf kan bijdragen aan het recyclen van swill en gft

  • Zorg voor aparte inzameling – Plaats duidelijke bakken voor swill en gft, gescheiden van restafval, om een schone organische afvalstroom te garanderen.
  • Voorkom vervuiling – Gooi geen plastic, servetten of verpakkingen bij het swill- en gft-afval om te zorgen dat het volledig gerecycled kan worden.
  • Maak medewerkers bewust – Geef instructies over welke etensresten en tuin- of groenteafval in de juiste bak horen en stimuleer actief scheidingsgedrag binnen je bedrijf.

Wat is het verschil tussen swill en gft-afval?

Het grote verschil tussen swill en gft: swill bestaat vooral uit gekookt voedsel en keukenafval. Gft is voornamelijk groente, fruit en tuinafval. In een swillcontainer mogen ook vleesresten en soep. Swill is een natte substantie, waardoor containers sneller vies worden. Daarom vervangt Bnext.nl de container bij jouw organisatie na elke lediging. De swillcontainer voldoet aan de HACCP-wetgeving en mag daarom in de keuken staan. Wel zo handig!

Wat mag er in een gft container?

We hanteren duidelijke richtlijnen wat er wel niet in een gft-/ swillcontainer toegestaan is. Als er materiaal in de container komt dat er niet in hoort, dan kunnen wij de container niet meenemen; de vracht wordt vervuild en recycling/hergebruik wordt verstoord. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Neem in zo’n geval direct contact op met onze klantenservice en voorkom onnodige extra kosten.

Toegestaan

symbool voor goedgekeurd

Gekookte etensresten/keukenafval

symbool voor goedgekeurd

Groente, fruit en aardappelen

symbool voor goedgekeurd

Vetten

symbool voor goedgekeurd

Eierschalen

symbool voor goedgekeurd

Vlees en vis

symbool voor goedgekeurd

Sauzen en soepen

symbool voor goedgekeurd

Friet

symbool voor goedgekeurd

Melk

symbool voor goedgekeurd

Pap

Niet toegestaan

Restanten anorganisch materiaal (steenwol, papier, touw, steen, glas, folie, plastic, tempex, dierlijke meststoffen, hout, metalen, asbesthoudend (verdacht) materiaal of gevaarlijk afval

As uit asbak, open haard of barbecue

Haren (van mens/ dier)

Kauwgom

Kerstbomen

Rood kruis, symbool voor 'niet toegestaan'

Kunstmest

Kurken

Schelpen

Rood kruis, symbool voor 'niet toegestaan'

Stofzuigerzakken en inhoud

Rood kruis, symbool voor 'niet toegestaan'

Veegvuil

Rood kruis, symbool voor 'niet toegestaan'

Zakken/ verpakkingen met het kiemplantlogo

Rood kruis, symbool voor 'niet toegestaan'

Zand

Rood kruis, symbool voor 'niet toegestaan'

Gevaarlijk afval (KCA/ KGA)

Duurzame afvalverwerking: keukenafval composteren

Composteermachine bij de Jaarbeurs in Utrecht

Recyclen van keukenafval kan eenvoudig in company met een composteermachine. Deze zet organisch afval binnen 24 uur om in compost. Zo blijft er van 100 kg afval 15 kg compost over. Je bespaart hiermee dus kosten. Ook laat het zien hoe jouw organisatie circulair met afval omgaat. De compost kun je zelf gebruiken of weggeven. Geen bestemming? Bnext.nl haalt de compost op en verwerkt het tot groene stroom.

  • Organisch afval wordt een waardevolle grondstof: compost
  • Minder afval, dus minder kosten
  • Minder transport, dus minder vervuiling
  • Minder kunstmest nodig, dus minder uitputting van fossiele bronnen en minder vervuiling
  • Jouw compost wordt het visitekaartje van je duurzame bedrijfsvoering
  • Trotse werknemers, betrokken relaties/leveranciers en enthousiaste klanten

Niet genoeg ruimte voor een (mini)composteermachine? Wij zamelen jouw keukenafval graag in en verwerken het milieuvriendelijk. Tijdens de vergisting ontstaat biogas, dat we omzetten in groene stroom of brandstof voor machines en voertuigen. Vetresten verwerken we tot biodiesel en de rest wordt compost voor de land- en tuinbouw.

Swill scheiden is dus goed voor het milieu én je bespaart er gemakkelijk kosten mee.

Container voor gft

Een rolcontainer met een inhoud van 120 liter

rolcontainer 120 liter

informatie
Afval ophaal wagen met nieuwe logo van Bnext.nl erop in landelijke omgeving

Containers voor gft

Heb je een rolcontainer voor jouw swill-afval of GFT-afval nodig? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze experts helpen je graag verder.