
Plastic en drankkartons
Wil je duurzaam en efficiënt jouw PD afval vervoeren?
De tijd van rondslingerende plastic verpakkingen en lege drankkartons is voorbij. Bnext.nl moedigt afval scheiden en recyclen natuurlijk enorm aan. Laat je PD kosteloos ophalen met het initiatief Afval Goed Geregeld van Verpact. Goed voor jouw onderneming en goed voor het milieu!




PD-afval inzamelen en verwerken
PD-afval, oftewel verpakkingen en drankkartons, kan zich razendsnel opstapelen. Dat komt vooral door het volume. Door PD-afval apart in te zamelen, bespaar je flink wat ruimte in je restafvalcontainer – en dat scheelt in de kosten! Bnext.nl heeft verschillende slimme oplossingen om PD-afval efficiënt in te zamelen en te verwerken.
Wat als er vervuiling in de PD-container zit?
Gooi je afval in de PD-container dat er niet thuishoort? Dan raakt de hele keten verstoord. Kleine vervuiling kan er tijdens het nasorteren nog worden uitgehaald, maar dat brengt extra kosten met zich mee. Is de vervuiling te groot? Dan wordt de hele vracht afgekeurd en moet deze verbrand worden in plaats van gerecycled. Zonde!
Recycling: wat doen we met plastic en drankkartons

PD-afval wordt apart ingezameld en naar een sorteerinstallatie gebracht waar drankkartons en andere materialen van elkaar scheiden. Vervolgens wordt het afval gewassen en versnipperd tot kleine stukjes. Deze snippers worden daarna gesmolten of verwerkt tot nieuwe grondstoffen, zoals plastic granulaat of papiervezels. Van dit gerecyclede materiaal kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt, zoals verpakkingen, flessen of kartonproducten. Zo blijft de keten circulair en wordt er minder afval verbrand. Bijvoorbeeld de Bonton is een van de producten die van PD wordt gemaakt.
Tips: Hoe kun jij bijdragen aan een schone afvalstroom?
- Vermijd onnodige verpakkingen en plastic
- Laat single-use plastics links liggen
- Kies voor gerecycled plastic, zodat het materiaal opnieuw gebruikt kan worden
Zo houden we de keten circulair en verspillen we zo min mogelijk grondstoffen!
Plastic recyclen: herken de symbolen
Op plastic verpakkingen vind je vaak een icoon met een cijfer erin. Dit symbool geeft aan van welk type plastic het product is gemaakt en of het gerecycled kan worden. Door deze codes te herkennen, kun je beter bepalen hoe je plastic afval scheidt en bijdraagt aan een efficiëntere recycling. Hieronder vind je de vijf meest gangbare iconen en wat ze betekenen.

Wat is PET?
PET (Polyethyleentereftalaat) is een sterke, lichte en transparante kunststof met het recyclingnummer 1. Omdat het geen gas of geuren doorlaat, is PET ideaal voor flessen en voedselverpakkingen. Het wordt ook gebruikt in kleding (fleece), de reclame-industrie en zelfs als materiaal voor 3D-printers. PET is volledig recyclebaar en daardoor een duurzame keuze voor verpakkingen en producten.

Wat is HDPE?
HDPE (High Density Polyethylene) is een sterke, stugge en waterafstotende kunststof met recyclingnummer 2. Het wordt veel gebruikt voor shampooflessen, speelgoed, auto-onderdelen en duurzame verpakkingen zoals kratten en pallets. Omdat HDPE goed recyclebaar is, draagt het bij aan een duurzamer gebruik van plastic.

Wat is PVC?
PVC (Polyvinylchloride) is een veelzijdige en voordelige kunststof die bij verhitting vervormbaar is en weer hard wordt bij afkoeling. Het staat bekend om gebruik in water- en elektriciteitsbuizen, maar wordt ook toegepast in vloerbedekking, regenkleding en tal van andere producten.

Wat is LDPE?
LDPE (Low Density Polyethylene) is een soepele, taaie en waterafstotende kunststof met recyclingnummer 4. Het wordt veel gebruikt voor verpakkingsfolie, plastic tassen en vuilniszakken. LDPE is goed bestand tegen zuren en is veilig voor contact met levensmiddelen. Transparante LDPE-folie heeft de hoogste recyclingwaarde en wordt efficiënter hergebruikt dan gekleurde varianten.

Wat is PP?
PP (Polypropyleen) is een sterke, lichte en hittebestendige kunststof met recyclingnummer 5. Het is vrijwel onbreekbaar en goed bestand tegen zuren en bacteriegroei. PP wordt gebruikt in allerlei producten, van margarinekuipjes en bloempotten tot auto-onderdelen en huishoudelijke apparaten. Door zijn veelzijdigheid en duurzaamheid is het een veelgebruikt materiaal in verschillende industrieën.
Wat is PD-afval?
PD staat voor plastic verpakkingen en drankkartons. Wist je dat deze afvalsoort goed recyclebaar is? Er worden nieuwe verpakkingen, kratten en bouwmaterialen van gemaakt.
Door jouw plastic afval correct te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen intact. Lever jouw PD-afval dus gescheiden in en kies voor duurzaam ondernemen.
Inzameling van PD-afval
We hanteren duidelijke richtlijnen wat er toegestaan is bij PD-afval. Ander afval tussen het PD-afval vervuilt de vracht en dat verstoort het proces van recycling en/of hergebruik. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Neem in zo’n geval direct contact op met onze klantenservice en voorkom onnodige extra kosten.
Let op: PD-afval moet los of in transparante zakken aangeboden te worden. Gebruik van ondoorzichtige zakken kunnen we niet goedkeuren.
Toegestaan

Plastic verpakkingen

Metalen verpakkingen (zoals blik)

Drink-, yoghurt- of sauspakken

Chips- en soepzakken

Doppen en deksels

Plastic tasjes en zakjes

Doordrukstrips (kauwgom, snoep, pillen)
Niet toegestaan

Volle verpakkingen (zoals verpakt eten)

Piepschuim

Plastic > 75 cm (zoals landbouw- of vijverfolie)

Verpakkingen van chemisch materiaal met inhoud

Medisch afval (zoals doordrukstrips met medisch restant, dialyseslangetjes)

Restafval

Groente, fruit en etensresten

Papier en karton

Textiel

Gratis inzameling van glas en PD
Sinds 1 januari 2023 haalt Bnext.nl glas en PD gratis op. Ook bij jouw organisatie! De Wet uitbreiding producentenverantwoordelijkheid zorgt ervoor dat het afvalfonds de kosten dekt. Jouw organisatie hoeft dit dus niet zelf te betalen. Wil je een gratis afvalscan door Bnext.nl of wil je meer weten over PD afvalinzameling? Neem contact op met onze klantenservice, onze experts staan voor je klaar!