Elektrische portaalwagen rijdt in Amsterdam

Bnext.nl helpt mee aan zero emissie doelstelling
Elektrische portaalwagen rijdt in Amsterdam

In Amsterdam rijdt onze elektrische portaalwagen vanaf vandaag om afzetcontainers te lossen en op te halen. De stad Amsterdam heeft als doelstelling om per 1 januari 2025 een uitstootvrije zone te realiseren in de stad. Dat betekent dat er geen (bestel)wagens op benzine, diesel of gas mogen rijden. Dit geldt ook voor hybride voertuigen. Vooruitlopend op het instellen van de zone, zet Bnext.nl een volledig elektrische wagen in.

Rijlessen voor de chauffeurs

Curcio is de eerste Bnext.nl chauffeur die met de elektrische portaalwagen rijdt. Hij kreeg een training in het rijden en omgaan met de elektrische portaalwagen, omdat deze om een andere aanpak vraagt dan de traditionele diesel- of benzinewagens. Zo rijdt de elektrische versie lichter en geruislozer. Dat vraagt van de chauffeurs dat ze extra alert zijn op ander verkeer, dat hen minder goed hoort aankomen. Curcio vertelt dat hij het automatische afnetsysteem heel prettig vindt. Met één knop gaat het net automatisch over de afzetbak, wat je daarna met elastieken vastzet. Dat scheelt hem veel werk.

Rijlessen voor de chauffeurs

Omgevingsmanagement

Omdat hij zo stil is, moet de chauffeur dus extra alert zijn. De wagen helpt de chauffeur daarbij. Er zit een camerasysteem in waardoor de chauffeur goed zicht heeft op de weg en bewegingen achter de wagen en de radio gaat automatisch uit. Daardoor is er volledige focus op het rijden en eventuele geluiden uit de omgeving. Bij het achteruitrijden is het geluid van de wagen om omstanders te alarmeren vrij zacht. Dat voorkomt overlast voor de omgeving. Wanneer de wagen echter in de buurt komt van een obstakel, neemt het geluid toe. 

Kenmerken 

Bnext.nl koos voor de Volvo FE Electric als portaalwagen. 

  • De wagen heeft een bereik van ruim 200 kilometer en kan tussentijds geladen worden met de gelijkstroom lader. 
  • Laadvermogen ruim 6600 kg 
  • Wielbasis 390 cm 
  • Wettelijk toegestane massa: 19.500 kg 
  • AI camerasysteem; met behulp van kunstmatige intelligentie detecteren en herkennen de camera’s de menselijke vorm binnen de vooraf gedefinieerde detectiezone en waarschuwen ze de bestuurder op betrouwbare wijze visueel en/of hoorbaar voordat een mogelijke botsing plaatsvindt. 
  • Extra optie: afnetsysteem (opbouw)  
Kenmerken