Van beton naar ... nieuw beton!

Van beton naar ... nieuw beton!

Hoogwaardig hergebruik van beton is actueler dan ooit. Beton verwerken tot grondstoffen voor nieuw beton kon Bnext.nl al, voortaan kunnen we dat op alle vestigingen! Hiermee wordt de afstand die het materiaal af moet leggen beperkt. Dit leidt tot een reductie van CO2 en overlast, bovendien ontstaat er een betere businesscase voor opdrachtgevers.

Hoewel houtbouw aan een opmars bezig is, zal beton voorlopig nog wel het belangrijkste bouwmateriaal blijven. Bovendien is het veruit het meest voorkomende materiaal dat vrijkomt bij de ontmantelingsprojecten van Bnext.nl. Het hebben van een mooie – hoogwaardige – hergebruikmogelijkheid voor dit materiaal is dus super belangrijk. Bnext.nl is sinds jaar en dag gecertificeerd voor het produceren van hoogwaardige grondstoffen voor de betonsector en de weg- en waterbouw.

Recent heeft Bnext.nl zich opnieuw laten certificeren voor het verwerken van betonpuin tot grindvervanger in beton. Hierdoor kan Bnext.nl op alle recyclevestigingen betonpuin verwerken tot gecertificeerde grondstoffen voor de productie van nieuwe beton. Minimale reisafstand, maximale besparing! Hiermee is een ruime toepassing van betongranulaat als grindvervanger in beton verantwoord mogelijk.

Succes door samenwerking

Bij dat bewerken van beton tot grondstof voor beton komt overigens het nodige kijken. Het materiaal moet vrij zijn van vervuiling en moet aan gezette specificaties voldoen. Peter Dirkson (Plantmanager recyclevestiging Heerhugowaard) over dit proces:

"Recent hebben wij onze mobiele breker laten keuren voor het produceren van grondstoffen voor de betonindustrie. Een mooi proces; Het puin moet echt brandschoon zijn zonder ook maar iets van bijmenging. Gelukkig zijn er voldoende collega’s die dit proces goed kennen, van hun kennis en ervaring hebben we mooi gebruik weten te maken.

Nadat het betonpuin gebroken was hebben we het geschoond en gezeefd. Hierna is het materiaal onderzocht en gecontroleerd door SGS en moesten wij een paar weken wachten op de uitslag…. Ben niet gauw zenuwachtig maar wilde natuurlijk wel dat dit project goed afliep!

En het is GELUKT! Dit is een mooie teamprestatie en wij hebben de kennis de wij als Bnext.nl in huis hebben goed kunnen inzetten!"

Succes door samenwerking

Betonakkoord

De betonsector kan en wil duurzamer worden door meer samen te werken in de keten en met opdrachtgevers. Daarom is het Betonakkoord in het leven geroepen: een nationaal ketenakkoord voor duurzame groei van de sector. Bnext.nl maakt onderdeel uit van een van de uitvoeringsteams die werken aan de concrete invulling van de doelen en ambities uit het akkoord. Natuurlijk is hergebruik van bestaand beton daar een belangrijk onderdeel van, met dit nieuwe certificaat zet Bnext.nl weer een mooie stap richting de circulaire (bouw)economie!

Terug naar het overzicht!