Get set, ready, go! Op het circuit van Zandvoort

Get set, ready, go! Op het circuit van Zandvoort
24 augustus 2023

400 ton afval opvangen in 3 dagen

Sinds 2018 is Bnext.nl de vaste afvalverwerker van CM.com Circuit Zandvoort. Destijds voor diverse evenementen die er georganiseerd werden. Inmiddels is de officiële Grand Prix voor het derde jaar op een rij weer terug in Zandvoort en staat Bnext.nl voor de uitdaging in korte tijd 400 ton afval te verwerken vanaf het circuit. 

Afvalmanagement in Zandvoort 

Niet alleen tijdens de drie racedagen, maar ook in de aanloop naar de Grand Prix draait het Bnext.nl team op volle toeren. Op het terrein is een milieustraat ingericht waar de verschillende afvalstromen op afroep opgehaald worden. Deze momenten worden met de Bnext.nl app ingepland. In de op- en afbouwfases van het evenement komen veel materialen vrij, waar flexibel op geschakeld moet worden. Daarnaast heeft een dergelijk race-evenement zijn eigen specifieke wensen en eisen. Anders dan bij een festival, komen de bezoekers bijna allemaal tegelijk binnen en gaan ook weer tegelijk weg. In onze opdracht zit de wens om met zo min mogelijk verkeersbewegingen toch al het afval op te halen. Tussen 22.00 uur ‘s avonds en 06.00 uur ’s ochtends. Dat vraagt ook de nodige flexibiliteit van onze medewerkers, voor wie dit normaal geen werkuren zijn. Gelukkig vinden ook zij dit evenement geweldig. 

Steeds duurzamer

Waar bij de eerste editie in 2021 nog 8 verschillende afvalstromen werden opgehaald, gingen we in 2022 naar 10 en inmiddels naar 13 verschillende afvalstromen. Onder andere de verplichte PET bekers die de bezoekers moeten gebruiken worden gescheiden ingezameld met houten bakken van Bnext.nl. En kunnen daardoor gerecycled worden. Met name in de afbouwfase, als de medewerkers graag naar huis willen en dus snel klaar willen zijn, wordt er iets minder goed gescheiden. Daar willen we dit jaar nóg scherper op zijn, door het zo makkelijk mogelijk te maken de stromen te scheiden. Daardoor is een nog hoger percentage te recyclen, wat winst oplevert voor het circuit: minder restafval betekent minder kosten. 

Steeds duurzamer

Langdurige samenwerking

De samenwerking die 5 jaar geleden tot stand is gekomen, gaat zich de komende tijd nog verder verdiepen in de mogelijkheden om duurzamer te worden. Onlangs hebben we onze samenwerking met het Circuit Zandvoort opnieuw bekrachtigd. Dat betekent dat ook tijdens de edities van 2024 en 2025 Bnext.nl het afvalmanagement rondom het evenement verzorgt! 

Het Bnext.nl team

Om het hele evenement goed te bedienen, inclusief het inplannen van mensen, wagens, containers, opvang op de vestigingen etc, is er een team van 23 mensen nodig. Dit doen we met medewerkers vanuit de vestigingen Amsterdam, Heerhugowaard, Houten en Nieuwe Wetering. Voor het betrokken team, bijvoorbeeld de chauffeurs, is het leuk dat ze werken met collega's van andere vestigingen. Normaal zien ze elkaar niet, terwijl ze wel hetzelfde werk doen. Alleen moeten ze 's nachts rijden, waardoor ze overdag niet inzetbaar zijn. Door het team op deze manier te spreiden over alle vestigingen, hoeven we onze dienstverlening aan onze andere klanten niet stil te leggen. Zo kunnen we zowel grote evenementen als reguliere dienstverlening blijven draaien. 

Het Bnext.nl team

Onze inzet

 • 23 mensen, deels vanaf een maand voor de start van de eerste race al aan het werk!
 • 400 ton afval 
 • 250 x grote rolcontainers 
 • 450 x kleine rolcontainers 
 • 300 x houten bakken 
 • 4 x kraakperswagens 
 • 7 x 20 m3 persen 
 • 7 x minipersen 
 • 10 x 40 m3 afzetcontainers 
 • 2x haakarm 
 • 2x minipersauto 
 • 3x bakwagen 
 • 10 afvalstromen. 
 • En: dit jaar voor het eerst een vuurwerk container, na een incident met een fakkel vorig jaar. In beslag genomen vuurwerk kan op die manier veilig worden afgevoerd.