Van oude dakbedekking naar… circulair asfalt!

Van oude dakbedekking naar… circulair asfalt!

De afgelopen jaren werkt Bnext.nl Projecten bij haar sloop- en ontmantelingsprojecten steeds vaker samen met Roof2Road. Oude dakbedekking wordt op die manier toegepast in nieuw aangelegde asfaltwegen. 

Medio dit jaar heeft Bnext.nl Projecten het voormalige Borchland sportcentrum aan de Borchlandweg te Amsterdam ontmanteld. Het iconische complex heeft plaatsgemaakt voor een plan waarbij ruim 4.500 woningen rond een stadspark zo groot als het Vondelpark worden ontwikkeld, maar ook een uitbreiding van De Toekomst staat op het programma.

Direct hergebruik

Tijdens de ontmanteling zijn talloze materialen gedemonteerd voor direct hergebruik. Van een koelcontainer tot complete bowlingbanen, en van schuifdeuren tot dakkoepels. Ruim 750 m1 houten balken uit de dakconstructie zijn via onze circulaire houtzagerij weer verwerkt tot nieuwe houten bouwmaterialen en ook 50m1 houten vloerdelen is na een kleine opknapbeurt weer herbestemd.

De bitumen dakbedekking van het platte dak is door onze teams voorzichtig verwijderd en op die manier zo schoon mogelijk ingezameld. Het materiaal is vervolgens door Roof2Road verwerkt tot herbruikbare bitumen. Dura Vermeer heeft dit bitumen vervolgens verwerkt in een nieuwe weg op steenworp afstand van het Borchland complex!

3372

Milieuwinst

De overige materialen die nodig waren voor het aanleggen van de weg zijn ook volledig circulair; Zo is de fundering gemaakt van betonafval uit de gemeente en worden de verlichting en het straatwerk hergebruikt vanuit andere lokale projecten. Het asfaltmengsel levert een milieuwinst op van bijna 40% voor onder- en tussenlagen en zelfs 70% voor deklagen. Tegelijkertijd is de kwaliteit minimaal gelijkwaardig aan die van reguliere mengsels.